Színterápia

A SZÍNEK ÉLETÜNK MINDEN TERÜLETÉN A HARMÓNIA LETÉTEMÉNYESEI. ÁLTALUK ÉS VELÜK GYÓGYULUNK.

Valamennyien tapasztaljuk, hogy a különböző színek, különféle hangulatokat váltanak ki belőlünk. Színek nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket, mindenhol körülvesznek bennünket. Hétköznapjainkban sokszor használjuk őket ösztönösen is öltözködésünkben, lakásunkban. A színek gyógyító erőt is rejtenek. A színterápiában a színek gyógyító, stimuláló hatását használjuk ki. A kezelés pótolja az elvesztett energiát, javítja a memóriát és az ellenállóképességet, oldja a stresszt, enyhíti az emésztési
panaszokat, élénkít, frissít, fiatalít.

Színterápiát már a régi kultúrákban, egyebek közt Egyiptomban, Indiában, Kínában is alkalmaztak. Napjainkban ismét kimagasló helyet foglal el az alternatív gyógymódok között.

Tudományosan bizonyított, hogy a színes fényhullámok frissítenek, élénkítenek, oldják a görcsöket és a stresszt.

A színek gyógyhatásának használata tökéletesen természetes megoldás, hiszen maga a természet is "alkalmaz" színterápiát: a természetes fény összetétele napfelkelte és naplemente között folyamatosan változik. A különböző napszakokban különböző az egyes szín-összetevők aránya.

Ezáltal szervezetünk a reggeli napfény hatására (mely több vörös színt tartalmaz) felélénkül, aktív működésbe kezd, míg alkonyat felé (ekkorra már az ibolyaszín dominál) megnyugszik felkészül az éjszakai pihenésre.

A színterápia az öngyógyítás forradalmian új dimenziója, használatával felfedezheti szervezetének csodálatos öngyógyító erejét.

Színterápiával kezelhetők a szervezet energia-egyensúly zavarai, és minden ebből eredő megbetegedés is. Használatával javul az ellenállóképesség, kiegyensúlyozódnak a lelki folyamatok, helyreáll az anyagcsere, oldódik a stressz. Végre megszabadulhatunk az akár évek óta kínzó allergiától, alvászavartól, hangulatváltozásoktól.

Az egyéni igények szerint összeállított színterápia gyengéd, gyors, hatékony, megújult energiaforrásokat, testi és lelki egészséget nyújt.

A különféle színek testünk csakráin keresztül hatnak a tudatunkra, nem mindegy tehát, milyen színű ruhát akasztunk le reggel a fogasról.

FEHÉR: Az általános tisztaságot jelképező fehér, a Hold színe fokozza az intuitív képességet, a felénk áradó és belőlünk sugárzó szeretetet, ugyanakkor megvéd a negatív hatásoktól, a rosszindulattól, vagy legalábbis csökkenti azok erejét. Az egészség színe is, nem véletlenül fehérek a kórházban a falak és az ágyak is.

ZÓLD: Jó hatással van testre és lélekre a szép fűzöld is, ami elsősorban fertőtlenítő, izom- és szövetépítő, általános regeneráló és frissítő hatással bír. Betegség utáni lábadozásnál kifejezetten ajánlatos ilyen színű ruhát viselni: csökkenti a lázas, nyugtat, jobb közérzetet biztosít, és növeli az életerőt. A szívcsakra színe, ezért elsősorban tüdő- és szívpanaszokkal, vérkeringési problémákkal küszködök viseljenek zöld blúzt, segítségévvel a fejfájás és a különféle szembetegségek ellen is hatékonyan vehetjük fel a harcot. Serkenti a nyirokmirigyeket (csecsemőmirigyre hat). Műtét után a túlburjánzó sejtnövekedést gátolja. Nehezen gyógyuló, váladékozó sebek feltisztulását elősegíti.

SÁRGA: A sárga a Nap erejét közvetíti: erőt és lendületet ad, serkenti a vese és az emésztőszervek működését, így a gyomor, máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép). Ezenkívül hatásos hányinger, gyomornyálkahártya-gyulladás, fekély esetén, valamint krónikus reuma, étvágytalanság, cukorbetegségnél is. Az értelmi képességekre is hatással van, segíti a logikus gondolkodást, fokozza az önuralmat.
Biztonság-érzetet ad, ezért iskolás gyermekekre célszerű ilyen színű
ruhát adnunk.

NARANCSSÁRGA A narancs szín átmenet a sárga és a vörös szín között. Élénkítő, meleg szín, de nem annyira agresszív szín, mint a vörös, ezért műtétek előtt és utáni állapotoknál, pajzsmirigy alulműködés és egyéb hormonzavaroknál nagyon ajánlott szín. Izommerevedés, bőrbajokat is lehet vele "orvosolni".

VÖRÖS: A "harcias vörös", a Mars színe, az aktivitást, a tettrekészséget, a türelmetlenséget és az agressziót is fokozza. Javíthatók vele a szervezet energia- vagy hőhiány betegségei. Élénkíti a lassú vérkeringést, a máj működését, a legyengült izmokat, és a renyhe bélműködést. Vérképző hatása erős, használatával javul pl. a lábujjak vérellátási zavara. Hatásos érrendszeri problémák kezelésére, vészes vérszegénység, impotencia, frigiditás esetén.

Ha valakinek bátorságra van szüksége egy adott helyzetben, esetleg egyszerűen ki akar lendülni a holtpontról, vagy depressziós, akkor jó szolgálatot tesz a vörös. Lázas betegség esetén, magas vérnyomásnál, vagy műtét után nem ajánlott, hiszen gátolhatja a véralvadást.

RÓZSASZÍN A rózsaszín, a Vénusz bolygó színe, a nőies kisugárzást erősíti. Ez motiválja többek között a kislányok szüleit is, amikor csupa rózsaszínbe öltöztetik gyermeküket. A boldogságot, a lelki szeretetet és a harmóniát is képviseli, viselőjében ezért csökkenti a káosz érzetét. A magas vérnyomástól szenvedőknek azonban nem tesz jót viselése.

KÉK: A kék szín esetében különösen fontos szerep jut az árnyalatoknak. A világos vagy inkább elektromos kék az Uránusz bolygó színe, s az idegrendszerrel kapcsolatos egészségkárosodásokat gyógyítja. Görcsök esetén is segíthet viselése, emellett többek között a térd és a boka fájdalma enyhíthető általa. A valamivel sötétebb, de még mindig a világos árnyalatok közé sorolható a kék a Merkúr, a torokcsakra színe, védi a hangszálakat, csökkent a különféle torokbántalmakat. Segít a Merkúr más hatásának érvényesüléséhez a kereskedelem és a kommunikáció területén. Akik üzleti érzéket és jó beszédkészséget igénylő munkát végeznek, eredményeiket megsokszorozhatják e szín segítségével. A kék sál viselése kifejezetten ajánlott azok számára, akiknek torkuk, hangjuk elsősorban a munkaeszközük. Mivel a kék színnek összehúzó hatása van, ezért foghúzás után, vagy baleseteknél keletkező zúzódásra, vérömlenynél, a torok és a gége gyulladásaira, illetve pajzsmirigytúltengésben szenvedőknél nagy hatásos ez a szín.

A sötétkék a Jupiter színe, a magasabb szellemi tudományokkal áll kapcsolatban. Jog, erkölcs, filozófia, morál, vallás - mind-mind "jupiteri" fogalmak. Hétköznapi szinten a növekedés és a gyarapodást segíti elő, emellett a kívülről - vagyis más emberektől, a körülményektől - "érkező" szerencsét hozza magával. Tanulási problémák esetén is segít. Talán nem véletlen, hogy ilyen volt valamikor az iskolaköpenyek színe is.

LILA: A misztikus lila azoknak az embereknek nyújt hathatós segítséget, akik fokozottan veszik igénybe intuitív képességüket a mindennapok során, a lila a spiritualitás színe. Fizikai hatását tekintve hipnotizáló, kikapcsoló, nyugtatóan hat az idegekre, ezért epilepsziásoknak, álmatlanságban szenvedőknek kifejezetten jót tesz. Feledékenységre, fejfájásra, isiászra, lumbágóra is hatásos.

FEKETE: A fekete nem szín, inkább annak ellentéte: színhiány, hiszen nem visszaveri, hanem éppen elnyeli a fényt. A Szaturnuszt képviselő
fekete gátló hatással bír, csökkenti előbb a belső erőt, majd a fizikai erőnlétet is, ennél fogva nem célszerű fekete fehérneműt hordani. Hatását mindenekelőtt azok észlelhetik, - ha egyáltalán tudatosul bennük -, akik hosszú ideig dominánsan ezt a színt hordják. A gyászolók hatását sokszor csak akkor veszik észre, amikor hosszú idő után újra visszatérnek az élénk színekhez. Viselése különösen azoknak ártalmas, akik amúgy is hajlamosak a depresszióra, s általában kevés erőt éreznek magukban. Ám miután lelkiállapotuk ezt diktálja, éppen ezek az emberek hordanak túlnyomórészt fekete vagy hasonlóan sötét árnyalatú ruhákat, nem is gondolva arra, hogy ezzel konzerválják azt az állapotot. Az "eleve vesztes" attitűdöt erősíti, s erősen hajlamosít rá, hogy lemondjon az élet örömeiről.

SZÍNNAPTÁR:

Régen a boszorkányok képesek voltak színekkel befolyásolni a test energia- központjainak működését. Ma már sokan ismerik ezt a titkot, így a sztárok is. Ők is régi színnaptárhoz folyamodnak, ha boszorkányos erőre van szükségük.

HÉTFŐ - HOLD: FEHÉR
A tisztaság és az újrakezdés színe , nem véletlenül esik hétfőre , a
Hold napjára. Ha azt akarod , hogy jól induljon a hét viselj fehéret
(Jennifer Love Hewittfehér ruhában, hétfőn kapta meg a Szellemekkel
suttogó sorozat főszerepét. :)
Ha erre a napra szervezel összejövetelt, csak a legjobb barátaidat hívd meg, akik szinte családtagnak számítanak.

KEDD - MARS: VÖRÖS
A kedd színe a vörös, amivel fokozhatjuk a bolygó hatását , így érdemes erre a napra megbeszélni a randevúkat.
" Energiát ad és felpörget , legyőzhetetlennek érzem magam ilyenkor -mondja Andie McDacdowel.
A TŰZ elem társítható hozzá .

SZERDA - MERKUR: LILA, BÍBOR, BARNA
Nagy segítséget jelent főleg a kommunikáció és a tanulás területén. "Amikor a gyors felfogóképességemre van szükség, és arra, hogy pontosan fejezzem ki magamat, biztosan a szerdai napot választom " Charlize Therton
A lila jó hatással van a gyors gondolkodásra és a kreativitásra.

CSÜTÖRTÖK - JUPITER: KÉK
Mivel ez a Jupiter napja, ilyenkor érdemes jogi dolgokkal foglalkozni. Hogy erősítsük a pozitív hatást, érdemes kéket viselni.
" Amikor a válásom volt, az asztrológus barátnőm azt tanácsolta, hogy viseljek ilyen színű ékszereket - meséli Jessica Simpson .-A végső tárgyalásig nem éreztem jelentőségét , de az utolsó nap csütörtökre esett, és végül minden szépen elrendeződött . Békében váltunk el.

PÉNTEK - VÉNUSZ: ZÖLD
Ha szerelmi problémáik vannak, vagy szeretnénk elmélyíteni a kapcsolatunkat egy barátunkkal, barátnőnkkel, (vagy ki szeretnénk békülni) arra a péntek a megfelelő időpont. Viseljünk minél több zöldet, az erősíti a Vénusz hatását.

SZOMBAT - SZATURNUSZ: FEKETE
A boszorkányok kedvelt napja, amelyet Szaturnusz befolyásol. Éppen
ezért legalább annyi negatív, mint pozitív tartalma van.
Ha szombaton feketébe öltözünk és meggyújtunk egy fekete gyertyát akkor könnyebb lesz elengedni a szerettünket.

VASÁRNAP - NAP: SÁRGA
A legfényesebb égitest, a Nap napja ez, ezért a sárga mellett az
arany is fő színe.
Ilyenkor érdemes új dolgokba belevágni, valami újat teremten , vagy
éppen fogyókúrába kezdeni.
Catherin Zeta-Jones a saját bőrén tapasztalt ezt. "Talán sokat árulok
el, ha azt mondom, a fiam egy vasárnapon fogant. Előtte sokat próbálkoztunk, majd a boszorkánypraktikákban jártas barátnőm ajánlotta az arany gyertyát, sárga lepedőt - bevált. Később, amikor új házat kerestünk, barnássárga ruhát vettem fel. Aznap véletlenül rossz címre mentünk, de megtaláltuk álmaink házát.

AZ ANGYALI MINŐSÉGEK, ARKANGYALOK SZÍNEI:

Mihály (a védelem, a bátorság és erő, igazság angyala): kKÉK

Rafael (a gyógyítás angyala): ZÖLD

Gábriel (üzenetet hozó arkangyal, megtisztulást hoz ): INDIGÓKÉK ÉS FEHÉR

Jofiel (" Isten szépsége ", öröm): SÁRGA

Uriel (Isten fénye) béke és nyugalom: ARANY ÉS LILA

Zadkiel (" Isten igazságossága") a megbocsájtás, tolerancia, valamint a negatív energiák átalakításának angyala: IBOLYA

Hamuel ("aki Istent látja " )a feltétel nélküli szeretet, a gondoskodás angyala: RÓZSASZÍN ÉS NARANCSSÁRGA

Vissza