Talpmasszázs - Reflexológia

A reflexológia fogalma

A Reflexológia tapasztalatokon alapuló tudomány. Lényege: bőrterületek, pontok, zónák ingerlése. Az ingerre reflex, visszahatás keletkezik a hozzá tartozó szervben, testrészben.
A talpban közel 70.000 idegvégződés található.
A stimulálás hatással van a központi idegrendszerre, a vérkeringésre, és a belső szervekre.
A reflexológia szerint a test három részén tükröződik az egész szervezet: a fülön, a lábon és a kézen.

A reflexológia történeti áttekintése

A lábak és a kezek reflexzóna masszázsát, mint természetes egészségmegőrzés módját már sok nép ősidők óta ismerik. Eredetét nem ismerjük, valószínű egyidős az akupunktúrával.
Így a masszázsnak ez a formája akár 6000 éves múltra is visszatekinthet.
Az ősi egyiptomi kultúrákban is alkalmazzák a kéz és láb reflexzóna maszírozását. 4200 éves egyiptomi síremlékeken fellelhető a reflexológia.

1917-ben jelent meg Dr. Fitzgerald: Zóna terápia című könyve.
1938-ban írta Ennice Jugham a Gyógyító lábmasszázs c. könyvét, aki együtt dolgozott Dr. Fitzugeralddal. Együtt több ezer emberen próbálták ki a talpmasszázst, így nagy tapasztalatra tettek szert.


A Reflexológia a megelőzés és a rehabilitáció eszköze

Prevencióra az olyan elő-stádiumban van lehetőség, ahol még nincs kimutatható szervi elváltozás, nincs szubjektív panasz, csak energiazavar, ami még nem tudatosult, tünet még nem észlelhető. A betegség előfeltétele, hogy a szervezetben energiazavar lépjen fel.
A reflex masszázs meg tudja szüntetni az energiazavarokat, és harmonizálni tudja a szervezetet, tehát betegségmegelőző hatású.

Az Energia nem más, mint a születéskor kapott életenergia. Nagy részét a táplálékból és a levegőből nyerjük. Ennek tökéletes eszköze a reformkonyha és a jóga.

A betegségek keletkezésének háttere

A betegségekről elmondható, hogy a szervezet lelki, energetikai egyensúlyának megbomlásából alakulnak ki, aminek oka a gondolkodási mód helytelenségéhez vezethető vissza, de befolyásolják a magzati, csecsemőkori és kisgyermekkori traumák, lelki sérülések is. Mindenki úgy él, úgy érez, úgy cselekszik, ahogy gondolkodik. A gondolatok megjelenési helye a test. Akinek az egészsége rendben van, annak a gondolkodása is normális, ami azt jelenti, hogy nem szélsőséges. Mihelyt valami okból a gondolkodás kibillen az egységből, a testben áramló energiák egyensúlya is megbomlik. Ennek hatására pedig a sejtekben, a szervekben, az egész szervezetben eltérések alakulnak ki.
Tehát sok esetben pszichikai tényezők járulnak hozzá az energiazavar kialakulásához, ezért az aggodalom, gond, szorongás, félelem, düh, túl nagy öröm betegséget hozhat létre! A Reflexológia azonban a pszichére is jótékony hatással van.
Ugyancsak szerepet játszik a betegségek kialakulásában az életmód, az elfogyasztott táplálék milyensége és az a tudat, ahogyan azt megették, megitták! Tehát a tudatosság a táplálkozásra is kiterjed, ahogyan a napi életvitelre, a személyre szabott mozgásra, meditációra, pihenésre, alvásra, munkára és legfőképpen tanulásra.

Reflexmasszázs

A szervezet öngyógyítását indítja el. Normalizálja az energia viszonyait, oldja a stresszt, a feszültségállapotot, optimalizálja a vérellátást, az idegrendszert, javítja a homeosztázis megvalósulását, a salakanyagok kiürítését. Segíti a holisztikus szemlélet kialakulását, a test, a lélek, a szellem harmóniáját. Az egyes reflex pontok érzékenysége, vagy fájdalma jelzi, hogy a hozzátartozó belső szervben funkcionális zavar, vagy megbetegedés jött létre.

A reflexológia hatásmehanizmusának elméletei

A reflexológiában a reflexhatás a perifériás területek és a központi terület között fennálló kapcsolatrendszerre épül, mely nem más, mint a testet behálózó meridián-rendszer. 12 fő meridiánt különböztetünk meg, melyek a következők:

Hologram elv:
Minden egyes rész egy-egy információs egységet, de egyben az egész információt is tartalmazza.
A kezek, lábak reflex pontjaiban meridiánok végződnek, így különböző szervekkel, funkciókörökkel van kapcsolatban.
A lábon a reflexhatás 2,5-szer élénkebbek, mint a kézen.

A láb központi kapcsolóhelyet jelent, az egész emberi szervezetre távolhatást lehet gyakorolni.
Ha elváltozás észlelhető, és a zóna reagál, akkor befolyásolható is.
Életenergiára hat, az energiatorlódást és az energiahiányt egyensúlyba hozza.
Szabályzó, kiegyenlítő és harmonizáló hatása van.
Öngyógyító erőket módosítja, aktiválja az életenergiát.
Serkenti a vérkeringést, sejtanyagcsere felgyorsul, méreganyagok, salakanyagok gyorsabban távoznak.
Serkenti a nyirokkeringést. Immunerősítő.
Szabályozza a hormontermelő mirigyeket.
Fájdalomcsillapító hatású.
Lazító, testi-lelki feszültséget oldó.
Harmonizáló hatású.

Vissza