Samadhi Yoga - Satsang

A Samadhi Yoga klasszikus jóga-gyakorlás, meditatív stílusban. Ászanák, mudrák, pránajáma (légzés- és energia-gyakorlatok), bandhák (csakrák izomfeszítéssel való zárása, a teljesebb kinyílás elérésére), a mai körülményekhez igazított bemelegítéssel és mozgásterápiás rávezető technikákkal a gyors, erőltetés nélküli fejlődés érdekében.

Jóga egy van - a különböző irányzatok elnevezései késői fejlemények. Az ősi jógában, amit tanultam, nincsenek megkülönböztető nevek. Ugyanakkor állandóan tanulok különböző forrásokból, és megtartom, ami bevált nekem: így állt össze a gyakorlatsorom.
Alapgyakorlatokat használok (ászana, mudra), bár európai szemmel némelyik eléggé haladó gyakorlatnak tűnhet. A gyakorlatokat kezdettől fogva teljes, laza figyelemmel, meditációként végezzük. Az egység és tudatosság nem csak elérendő cél, hanem a kiindulási alap is a számomra.
A Jógának nyolc szintje van, s ebből a Szamádhi, az extatikus teljesség a legmagasabb. Mivel évekkel ezelőtt, többek között Indiában átélhettem azokat a végtelen csúcs-élményeket, amik a szellemi út célját jelentik, nem ennek eléréséért gyakorlok, hanem a hozzá szükséges testi-lelki állapot fenntartásáért. Ezért akik velem jógáznak, elég hamar meg szokták tapasztalni a jógában rejlő csodálatos lehetőségeket, s ez felgyorsíthatja a fejlődésüket.
A Pranayama (pránajáma), az energiák tudatosítása a légzésen keresztül, szintén a kezdetektől áthatja a gyakorlásomat. Állandóan emlékeztetem is a résztvevőket, hogy ne feledkezzenek meg a tudatos, teljes légzésről, amely nélkül minden gyakorlat értelmetlen, vagy legfeljebb tornának tekinthető.
A mozgásterápia néhány gyakorlatát és főleg a szemléletét felhasználom a gyakorlásban és a tanításban, mivel ma több ezerszer stresszesebb környezetben élünk, mint amelyben a jóga kialakult. Szükség van ennek ellensúlyozására.
Végül pedig a bemelegítést és néhány kiegészítő gyakorlatot a chi-kung-ból vettem át, mivel India csodálatos éghajlatán ilyesmire nem nagyon van szükség, Budapest utcáiról belépve viszont nagyon is.
Mindenkinek ajánlom a jógaóráimat, aki jobb állapotban szeretné élni a napjait, érdeklődik az ősi Kelet szellemisége iránt, és a mély átélést többre értékeli, mint a tornaórai szigort. Mindenki annyira csinálja a gyakorlatokat, amennyire éppen most tudja, és fokozatosan fejlődhet a mostani szintjéhez képest.

Samadhi Yoga minden héten, a hét több napján. A pontos időpontokat és helyszíneket mindig megtalálod a Rendszeres esték menüpontban és a főoldalon is.

Vissza