Risi Kultúra Astanga Jóga

Risi Kultúra Astanga Jóga Magyarországon - Magyar Gitananda Jóga Egyesület névjegye

A Gitánanda Tradíció nevét magyarul a következőképpen fordíthatjuk le: „Az ősi risik életmódja, amely magában foglalja a jóga nyolc aspektusát”.

Ez a Parampara (tanítványi lánc) két tradícióból olvadt össze: az Észak Indiai (Bengáli) Tantra Tradícióból és a Dél-Indiai Saiva Sziddhánta Tradícióból.

Az így létrejött irányzat a ’jobb oldali ösvényes’ (daksina-márga), avagy védikus tantra kategóriába sorolandó, ahol a test energiáinak felsőbb tudati szintekre való emelését ezen út követői a spirituális fejlődésük érdekében teszik, jógikus erkölcsi alapelvekre és életvezetési szabályokra alapozva.

A két tanítványi lánc Yogamaharishi Dr. Szvámi Gitananda Giri Guru Maharádzs képviseletében olvadt össze, aki az általa tovább vitt tradíciót Risi Kultúra Astanga Jóga névvel illette, ezzel is jelezvén, hogy a tradíció az ősi Risiktől eredeztethető. A tradíció továbbá életben kívánja tartani azt az életformát, ahogyan a Risik éltek.

A Risi Kultúra Astanga Jóga, becslések szerint 7-10 ezer évre visszatekintő, mai napig élő, ősi tradíció, amely az „eredeti” Hét Risihez (Sapta Rishi) vezethető vissza.

A tradíciót Szvámi Gitananda Maha Szamádhi-ja után kezdték el a tanítványok Gitananda Jógának nevezni. Mára már nem sok tradicionális jógairányzat maradt fenn, így ennek értéke felbecsülhetetlen.

A tradíció legnagyobb ajándéka az Élő Mester (Guru) jelenléte, aki a tanulót képes kivezetni a sötétségből, valamint az a zárt rendszer, amely keretek között ez megtörténik. Ez a gurukul rendszer, amely azt jelenti, hogy a tanítvány a Guru személyes vezetése alatt fejlődik, növekedik. Ez így történt évezredeken át, s ez a tradíció lehetővé teszi, hogy ez így is maradjon. Az „igazi” jóga ezen az ösvényen halad.

A tradíció tanításait jelenleg Szvámi Gitananda elsőszámú tanítványa (felesége) Yogacharini Meenakshi Devi Bhavanani és utóduk (fiuk) Yogacharya Dr. Ananda Balayogi Bhavanani képviseli a Dél-kelet indiai Ananda Ashramban (International Center For Yoga Education and Research) Pondcseriben, Csennaitól (Madrász) délre.

Az Ananda Ashramban 1968-tól 2020-ig megszakítás nélkül minden évben egyszerre maximum 10 tanítványt tanítottak zárt, bentlakásos rendszerben az éves http://icyer.com/Yoga_Teachers_Training.htm keretén belül. A tanulók a fél év során 1500 órás képzést kaptak, amely egyenértékű egy egyetemi Mesterképzéssel.

Hagyományos formában legutoljára az 51. évfolyam végzett 2020.03.25.-én. A koronavírus-járvány miatt az 52. évfolyam online indult el 2020 őszén. Az érvényben lévő korlátozások miatt 2 éven keresztül kizárólag csak virtuális formában folyt az oktatás.

2022.09.01.-én újra megnyitotta kapuit az Ananda Ashram, elsőként egy 21 napos jógaterapeuta (yoga chikitsa) képzés formájában, melyen egyesületünk elnöke, Oszlár Kálmán András (Bhima) is részt vett, így kapcsolódva be személyesen is az indiai jóga anyaszervezet életébe és történetébe.

Vissza
Kihagyom ezt a kérdést
Bőséget, anyagi jólétet

Ne hagyd, hogy családi rendszeredből fakadó azonosulásaid, sorsátvételeid, önszabotáló hitrendszered megakadályozza kitejesedésedet! Boldogságra, a bőség megélésére születtél! (+36)306844341

Ideális testsúlyt, fogyni / hízni

Gyere, szépítsd az arcod, harmonizáld a tested, had jelenjen meg bennük lelked ékessége! Merd elhinni szépségedet! (+36)306844341

Gyermekáldást
Tudatosságot, spirituális fejlődést

Ha a lélek tapasztalni. teremteni vágyik, testet ölt. De soha ne feledd, ez csupán egy forma... +36)306844341

Nőiségem / férfiasságom kibontakozását

A dualitás világában csodás lehetőség megélni a női-férfi minőséget. Gyere,, teljesedj ki! (+36)306844341

Érzelmi / szexuális blokkok oldását

Gyere, tárd fel a sérüléseidet, gyógyítsd a káprázat sebeit! A csodákat engedd meg, engedd be... (+36)306844341

Párkapcsolatot

Megélni az Egységet... a másikkal... a világgal... önmagammal... hisz mind ugyanazt jelenti... (+36)306844341