Bowen terápia

Bowen módszer:

Bowen terápia egy homeopata orvos szemével

A szervezet öngyógyító képességének helyreállítása

Mi is az a Bowen Technika?

A Bowen Technika új fogalom a test kezelését illetően, nem származtatható más módszerekből, nem is hasonló semmilyen más fizikális terápiához.

Egy dinamikus izom és kötőszöveti módszer, a test meghatározott pontjain történő lágy kötőszöveti fogások sorozatából áll. Nem akarja ráerőltetni a szervezetre, hogy mi lenne számára a legmegfelelőbb, hanem manipuláció nélkül csupán megfelelő impulzusokat ad az idegrendszernek, hogy beindulhassanak az eddig leblokkolt gyógyító energiák.

Ami nagyon megfogott benne, hogy hasonlóan a homeopátiához az egész embert helyezi fókuszpontjába, nem betegségeket kezel, hanem feszültségállapotokat közömbösít a testben. Filozófiája szerint „a kevesebb több”, így minél súlyosabb állapotú pácienst kezelünk, annál kevesebb mozdulatot használunk. Hagyjuk, hogy a szervezet a saját tempójában találja meg újra a belső egyensúlyi állapotát, hiszen a test saját maga legjobb doktora!

Nem alkalmazunk izület- vagy csontmanipulációt, mint pl. kiropraktika esetében, az elmozdult csontok pozíciója rendszerint mégis magától helyreáll! Az izmokat nem gyúrjuk össze, mint a masszázsban, mégis megszünteti az izmok feszültségeit, és helyreállítja a normális nyirokkeringést. A meridiánok azonnali javulást mutatnak – annak ellenére, hogy a munka fókusza nem az energiarendszeren van, és nem hasonlít sem az akupuntúrához sem az akupresszúrához.

Érzékenyebb pácienseim már a kezelés alatt érzékelik, ahogy megindul az energia a meridiánokban, mások melegséget, bizsergést érezhetnek az adott területen.

Mivel minden mindennel összefügg, és a test-lélek szellem egy egységet képez, a test egymástól távoli pontjain végzett fogások is kihatással vannak az egész szervezetre.

Gyakoriak a pszichikai változások, annak ellenére, hogy a terápia fókusza elsősorban nem a lelki okokra irányul. Sokszor a probléma nem ott rejlik, ahol a tünet megjelenik („nem a bűnösök sírnak, hanem az áldozatok”). A kötőszövetes hálózat(=fascia) behálózza az egész szervezetet, az izmokat, belső szerveket..., összekapcsolva a test legtávolabbi pontjait is egymással, így már érthető, hogy például egy régi bokasérülés hogyan tud akár nyakfájdalmat is okozni.

A Kezelés menete:

A Bowen kezelések általában 15-45 percig tartanak, a fogások akár ruhán keresztül is elvégezhetőek. A kliens rendszerint fekszik, vagy ül. Az egész testet kiegyensúlyozó kezelés során, először a derék, majd a hát, és a nyaki területek kerülnek sorra. A fogás sorozatok közé karakteres szünetek vannak beiktatva. Ezek a szünetek teszik lehetővé, hogy a szervezet a fogadott impulzusokat feldolgozza és integrálja. Amint az idegrendszer az izomfeszültség szintjét újraszabályozza, a kliens kész új mozdulatok befogadására. A Bowen módszer talán legalapvetőbb és legfontosabb hatása, amit a vegetatív idegrendszerre fejt ki, ahol a szervezet öngyógyító mechanizmusainak irányító központja van. A kezelések során gyakran megfigyelhető, hogy sokan igen gyorsan álomba merülnek, illetve mélyen relaxált állapotba kerülnek és perisztaltikus bélmozgás hallható. A paraszimpatikus dominancia felé tolódik el a vegetatív idegrendszer, ami nagy megkönyebbüléssel jár, mintha egy mázsás súlyt vettek volna le a vállunkról.

Ez a technika javítja a szervezet vér-és nyirokkeringését, a tápanyagok felszívódását és a méregtelenítés hatékonyságát. A méregtelenítés jeleként gyakran jelentkezhet izomláz, sűrűbb, sötétebb vizelet, különböző váladékok megindulása (lágyabb széklet, orrfolyás, hüvelyfolyás stb.).

Ezért is szoktam mindig tanácsolni pácienseimnek, hogy a kezelés utáni napokban igyanak elég folyadékot (félóránként egy pohár tiszta vizet), mozogjanak eleget, például menjenek el egy könnyebb sétára, ezzel is segítve a tisztulási folyamatokat.

Rendszerint tartós eredmény eléréséhez minimum 2-3 kezelés szükséges, hetente egyszer egymást követő héten. Emellett, mivel legtöbbször évek-évtizedek berögzült mintáit írjuk újra a kötőszöveti blokkok, letapadások, izomfeszültségek oldásával, komplex életmódváltásra is gyakran szükség lehet. Pácienseimnek javasolni szoktam különböző dinamikus, az egész testet megmozgató, kiegyensúlyozó mozgásformák rendszeres végzését (például tai chi, csikung, jóga, úszás, tánc). Az Alexander, Feldenkrais módszer és a gyógytorna is nagyon jól kiegészítheti, segítheti a rosszul működő tartás és izomhasználati minták átírását.

Javallatok:

A Bowtech ajánlott akut és akár súlyos krónikus állapotok kezelésére és megoldására is, illetve az életminőség javítására, életkortól függetlenül. Sok páciensem számolt be arról, hogy úgy érzik, megfiatalodtak, még a járásuk is sokkal rugalmasabbá vált, több az energiájuk, életkedvük. Kontraindikációja gyakorlatilag nincs, várandósokat (pl. keresztcsonti fájdalmakra), csecsemőket, gyerekeket (pl. ágybavizelés, hasfájás, légúti megbetegedések) is nagyon jól lehet kezelni a Bowen módszerrel! Csak meg kell tanulni kúszás-mászás, futás közben röptében is kezelni a gyerekeket.

Néhány indikáció a teljesség igénye nélkül:

- bármilyen izomzati ill. ízületi probléma, gerincbántalom, sportsérülések, isiász, teniszkönyök, merev váll (frozen shoulder),

- fejfájás és migrén, allergia, illetve asztma,

- alvászavarok, veseproblémák, emésztési- és gyomorproblémák, menstruációs-, fogamzási- és termékenységi problémák

- stressz és kiégettség/krónikus fáradság, levertség

- rehabilitációban, megelőzésre, immunerősítésre

- valamint a terhes- és kismamagondozásban, csecsemőknél és gyermekeknél

További információ: www.bowen.hu

Dr. Bérczi Nóra (+36) 30 618 1984
Családorvos, klasszikus homeopata, Bowen alkalmazó

Vissza
Kihagyom ezt a kérdést
Bőséget, anyagi jólétet

Ne hagyd, hogy családi rendszeredből fakadó azonosulásaid, sorsátvételeid, önszabotáló hitrendszered megakadályozza kitejesedésedet! Boldogságra, a bőség megélésére születtél! (+36)306844341

Ideális testsúlyt, fogyni / hízni

Gyere, szépítsd az arcod, harmonizáld a tested, had jelenjen meg bennük lelked ékessége! Merd elhinni szépségedet! (+36)306844341

Gyermekáldást
Tudatosságot, spirituális fejlődést

Ha a lélek tapasztalni. teremteni vágyik, testet ölt. De soha ne feledd, ez csupán egy forma... +36)306844341

Nőiségem / férfiasságom kibontakozását

A dualitás világában csodás lehetőség megélni a női-férfi minőséget. Gyere,, teljesedj ki! (+36)306844341

Érzelmi / szexuális blokkok oldását

Gyere, tárd fel a sérüléseidet, gyógyítsd a káprázat sebeit! A csodákat engedd meg, engedd be... (+36)306844341

Párkapcsolatot

Megélni az Egységet... a másikkal... a világgal... önmagammal... hisz mind ugyanazt jelenti... (+36)306844341